Värmesystem

Värmesystem är en djungel

Funderar du över vilket värmesystem du ska välja? Ja, det är inte det enklaste beslutet att ta. Om du märker att din panna börjar göra sitt är det hög tid att du börjar fundera över ditt framtida värmesystem. Det finns många olika system att välja mellan, och beroende på hur energipriserna ser ut i framtiden finns det bättre och sämre alternativ. Eftersom vi inte vet hur energipriserna ser ut i framtiden tvingas vi skjuta från höften.

Innan ditt beslut blir hugget i sten kan det vara bra att tillsammans med en energi- och klimatrådgivare analysera din energi-förbrukning och utifrån analysen avgöra vilket system som passar ditt behov allra bäst. Du vill ju inte använda mer energi än du verkligen behöver, eller hur? Det är i slutändan husets förutsättningar som ska avgöra vilket värmesystem du ska installera. Avgörande faktorer är bland annat det geografiska läget samt husets isolering.

Tre värmesystem är särskilt vanliga i svenska hem – direktverkande, luftburet och vattenburet system. Samtliga system har givetvis sina fördelar som nackdelar, och utifrån husets förutsättningar ska de vägas mot varandra. Direktverkande system är billiga att installera och är enkla att reglera, driftkostnaden är däremot relativ hög och om man tvingas byta värmesystem innebär det en dyr kostnad. Fördelen med luftburet värmesystem är den goda komforten, nackdelen är energiförluster som uppstår om man inte kombinerar systemet med värmeåtervinningen i frånluften. Fördelen med vattenburet är flexibiliteten om man vill byta till en miljöanpassad värmekälla. Nackdelen är nämligen, förutom installationskostnaden, är systemet är påfrestande för miljön om man använder oljepanna. Väljer man istället fjärrvärme, pellets/ved är miljöpåverkan liten, likaså med olika eltyper.

Ny teknik innebär bättre förutsättningar. Konsultera därför en sakkunnig som ger dig dagsfärska råd om vilket värmesystem du borde välja. Det är nämligen en djungel du inte kan ta dig igenom på egen hand. Och det finns mer saker att göra än att byta värmesystem, som att utföra energisparande åtgärder. Åtgärderna kan nämligen påverka vilket värmesystem du i slutändan borde välja, eftersom behovet förändras när åtgärderna utförts.

värmesystem