Salaligan

Salaligan satte skräck i Sverige

Sigvard Nilsson är Sveriges egen John Dillinger. Tillsammans med sitt rövarband mördade han fem oskyldiga personer i närheten av Sala mellan åren 1930-36. De kallade sig för den magiska cirkeln, men i pressen skrev man om Salaligan. Eftersom morden fördelades över längre tidsperiod kunde polisen till en början inte se sambandet dem emellan. Det krävdes ett insidertips för att polisen efter lång väntan kunde gripa den magiska cirkeln med Sigvard Nilsson i spetsen.

Den magiska cirkeln, eller Salaligan, bestod av ett gäng unga pojkar. Sigvard Nilsson var den naturlige ledaren. Dessvärre var hans intresse för mysticism och hallucinogena droger en dålig kombination. Den magiska cirkeln genomförde seanser med en magisk glaskula i Sigvard Nilssons regi. Ur glaskulan kom olika rökelser som trollband medlemmarna parallellt med Sigvard Nilssons hypnos.

Dagen för Sigvard Nilssons tjugoandra födelsedag mördades en taxichaufför i Sörbo, inte långt från Sala. Sigvard Nilsson och Salaligan behövde ett färdmedel när de skulle råna Hedåkers mejeri, och valet föll på taxibilen. Sigvard Nilsson hade stulit bilar tidigare, men aldrig mördat någon, men för att fira sin födelsedag beslutade han sig för att mörda den oskyldige chauffören. Kulan som avlossades tog inte död på chauffören, han dog senare av drunkning efter att Salaligan slängt honom i ån.

Polisen kunde gripa medlemmarna efter många år och ännu fler tips. När Salaligan frågade en man om han ville vara med vid ett rån namngav han dem för polisen, och medlemmarna kunde gripas. Fyra av dem dömdes till livstids fängelse. Sigvard Nilsson däremot, förklarades sinnessjuk och spenderade 30 år i Säters fasta paviljong. Han lämnade paviljongen 1969 och levde tio år i frihet innan han slutligen dog 1979, med flera mord och rån i bagaget.

Om du är intresserad av att veta mer om Salaligan är Polismuseet värt ett besök. Där står glaskulan den magiska cirkeln samlades runt.

salaligan